Bakkeintervaller som en del af vores træning

Grundlæggende er bakkeintervaller en træningsform, som groft sagt kan defineres som løberens styrketræning. Og nok en af mine favoritter.” – Christian Jersild. 

Christian Jersild, som er vores træner, forsøger altid at inkorporere disse intervaller i vores træningsprogrammer. Dette vægtes højt, da intervallerne tvinger os til at bære egen kropsvægt opad og dermed øger modstanden på benene. Det er især i grundtræningsperioden, vi bruger denne form for interval, men Christian udtaler, at alle burde have fokus på denne intervalform igennem en hel sæson, da den har et stort styrkeudbytte. 

Udover ovenstående fordele er de ligeledes fordelagtige for atleter med løberskader, såsom løberknæ, da løbebevægelsen ændres en smule, hvor strækket i knæet mindskes op ad bakken. De fleste løbere vil lande fremme på foden og med bøjede knæ, når de løber op ad bakke, hvilket er med til at aflaste led og dermed mindskes risikoen for skader. Bakkeintervaller minder altså om cykling.

Herunder er der et eksempel på, hvordan et bakkeinterval i vores træningsprogram kan se ud:

2 x

4 min op ad bakke (80% af max HR)
Jog ned ad bakke (+180 i kadence) 

2 x

1 min op ad bakke (95% af max HR)
Jog ned ad bakke (+180 i kadence)

Det er væsentligt at nævne, at det er vigtigt, at du kender dine pulszoner, når du begiver dig ud i at afprøve bakkeintervaller, da tempozoner er ubrugelige ved denne form for interval. Jesper Nybo Riis bruger også powermeteret “Stryd”, som giver nogle meget retvisende tal for den intensitet, han løber med. Det kan klart anbefales at løbe efter puls og watt.

God træning!

Tilmeld nyhedsbrev
Tilmeld nyhedsbrev