Bliv klogere på FTP og RPM

I marts måneds nyhedsbrev går vi lidt i dybden med vores træning. For dig, der ikke er helt inde i træningsverdenens ordforråd, kan du her blive klogere på de udtryk, vi bruger. Her kan du blive klogere på træningstermerne FTP og RPM.

Hvad er FTP?

FTP – kort for Functional Threshold Power – er et begreb, der i høj grad bruges hos cykelryttere. FTP definerer et steady state i den arbejdende krop, der forsøger at estimere grænsen mellem overvejende aerobt arbejde og et større bidrag af anaerobt arbejde. Kort sagt, det er den energi, du kan præstere og yde i en hel time, uden at du mister din ydeevne. 

Vi bruger wattmålere til at ramme disse zoner bedst muligt. Vi fastsætter vores FTP gennem en laktattest hos Christian Jersild, hvor han måler vores laktat i blodet, som gennem en analyse kan være en indikator for FTP. 

Hvad er RPM?

Revolutions per minute (rpm) eller omdrejninger per minut, bliver brugt til at definere den kadence, vi har i pedaltrådet. Generelt når vi cykler, finder vi ind i den kadence, som finder os mest behageligt. Men vi bruger specifik kadence-træning til at styrke vores muskler og effektiviteten i trådet. Derfor sætter Jersild specifikke krav til vores kadence (rpm) i intervallerne, da disse skal gavne et bestemt formål. For eksempel sætter 60 rpm en øget belastning på vores muskler (styrke), imens 100 rpm kræver mere af åndedrætssystemet. Vi kører oftest 80-90 rpm på en normal cykeltur.

Senere på sæsonen kommer vi til at fortælle meget mere om dette træningsnørderi i videoer.

Tilmeld nyhedsbrev
Tilmeld nyhedsbrev